Volby v Turecku: změna či upevnění autoritářské politiky?

Ústav politologie, Katedra blízkovýchodních studií a Centrum strategických regionů na FF UK zvou na debatu o výsledcích prvního kola prezidentských a parlamentních voleb v Turecku.

Volby v Turecku jsou podle The Economist nejdůležitějšími volbami tohoto roku. Bude je pozorovat opozice v mnoha zemích, ve kterých se z voleného politika stal vůdce režimu, který postupně omezuje politickou a ekonomickou soutěž a soustředí moc ve svých rukou.

Recep Tayyip Erdoğan vede Turecko už 20 let jako premiér a jako prezident. Volby probíhají v době silné inflace, politizovaného ekonomického vedení země a těsně po devastujícím zemětřesení, ale také v době velkých projektů a tureckého geopolitického sebevědomí. Během jeho vůdcovství se hluboce proměnily jak turecká společnost a ekonomika, tak i turecký politický systém.

O čem svědčí Erdoganovo vítezství v prvním kole? Jaké jsou zdroje Erdoganovy popularity a jaké jsou slabosti opozice? Je možné porazit autoritáře? Je Turecko ještě demokracií?

Debatovat budou:

Dr. Erik Siegl, bývalý diplomat v Turecku a publicista. Autor dvou knih o Turecku:
Islám versus modernizace? Náboženství, sekularismus a rozvoj v Turecku (2013)
Vzdorující demokracie: rozcestí a proměny současného Turecka (2020)

Karolína Lahučká, doktorandka na Katedře blízkovýchodních studií FF UK a publicistka, zabývající se tureckým nacionalismem.

Moderovat bude Zora Hesová, Ústav politologie FF UK

23. 5. 2023 od 17:30, Hlavní budova FF UK – nám. Jana Palacha 1, Místnost 104, první patro