Pozvánka na přednášku „Traditionalism: The Radical Project for Restoring Sacred Order“

Ústav politologie zve na přednášku

Mark Sedgwick

„Traditionalism: The Radical Project for Restoring Sacred Order“

Kde se bere stále častější odmítání pokroku, sekularismu a demokracie, se kterým se potkáváme na populistické radikální pravici? Jaké jsou myšlenkové zdroje a intelektuální inspirace antimodernismu?  Jak souvisí ideologické proměny dneška se zdánlivě dávno zaniklým tradicionalismem?

Prof Mark Sedgwick z Aarhus University představí tzv. tradicionalismus jako antimodernistický projekt raného 20. století, který se v posledních letech vrací v zkreslené politizované podobě.

Profesor Mark Sedgwick je historikem islámu a esoterického myšlení na Západě. Studoval v Oxfordu a Bergenu a dlouho učil na Americké Univerzitě v Káhiře. Platí za předního odborníka na tradicionalismus a perenialismus. V poslední době se zabývá rolí tradicionalismu v politice, zejména pro krajně pravicové intelektuální prostředí a zdroje antimodernismu v tzv. neo-konzervativní revoluci.

Mezi jeho díla patří: Against the Modern World: Traditionalism and the Secret Intellectual History of the Twentieth Century (2004) a Western Sufism: From the Abbasids to the New Age (2016). Nedávno vydal editovanou knihu Key Thinkers of the Radical Right: Behind the New Threat to Liberal Democracy (2019.

Letos mu vyjde kniha Traditionalism: The Radical Project for Restoring Sacred Order, jejíž téma představí na přednášce v na FF UK.

Přednáška je součástí projektu o kulturních válkách a lidských právech na Ústavu politologie FFUK. Moderovat bude Zora Hesová.

⏰ Pondělí 15. 5. 2023 v 16:00 | Filosofická fakulta UK, Nám. Jana Palacha 1/2, P 200

🔴 Přednášku můžete sledovat živě.