V novém čísle Mezinárodní politiky najdete analýzu Zory Hesové a komentář Evy Svobodové

Právě vyšlo nové číslo Mezinárodní politiky (časopisu Ústavu mezinárodních vztahů), tentokrát na téma Proměn identity v mezinárodních vztazích.

V tomto čísle najdete:

Zora Hesová: Kulturní války ve Střední Evropě: co se skrývá za tzv. hodnotovými spory

Kulturní války se v posledních letech staly stále citovanějším pojmem v diagnózách konfliktů současnosti: potraty, historické symboly či vakcíny. Kulturní války jsou silně polarizující politické spory, které nahrazují, vytlačují či přepisují dosud běžnější politický konflikt kolem zdrojů, přerozdělování a programových vizí. Jak se pokusí ukázat tento text, jsou tzv. kulturní války především nástroji určitého druhu politiky rámující konflikt jako kulturní.

Eva Svobodová: Jak zahalování muslimských žen ovlivnilo republikánskou identitu Francie

Zákaz burkin na jihofrancouzských plážích, zákon o tzv. separatismu zakazující státním zaměstnankyním nosit ostentativní náboženské symboly. Téma šátku a následné zákazy se v posledních 30 letech ve Francii objevují cyklicky. Snaha omezit pokrývku se dostala i do programu krajně pravicové kandidátky Le Pen, opět se neúspěšně ucházející o křeslo hlavy státu. Je dnes muslimský šátek symbolem ohrožení republikánské identity? Jaká je geneze francouzské debaty o šátcích?

Celé číslo je dostupné na webu Ústavu mezinárodních vztahů.