Stále aktuální? 4x o lidských právech v polarizovaném kontextu

Ústav politologie zve na sérii čtyř debat o měnícím se vnímání lidských práv v polarizované politice a v kritických sociálních vědách „Stále aktuální?,která se odehraje příští středu odpoledne na FF UK.

S předními hosty a experty budeme diskutovat o lidských právech v české zahraniční politice vůči Ukrajině a Gaze, o „genderu“, Istanbulské úmluvě a právech žen, a o rase a rasismu a právech menšin, jakož i o roli lidských práv před a po roce 1989 v Česku.

Debatovat budou: Anna Šabatová, prof. Veronika Bílková, senátor Václav Láska, Pavel Barša, Petr Agha,  Linda Sokačová, Michal Lipták, Gabriela Svárovská, Vanda Černohorská, Petra Kalenská, Eva Svatoňová, Veronika Valkovičová, Václav Walach, Jan Ort, Daniel Škobla a Zora Hesová.

Lidská práva zůstávají morálním základem demokracií. Mezinárodní konflikty, kulturní války a populistické revolty mění jejich vnímání a rozpadá se konsensus o tom, kdo má právo na práva. Cílem čtyř debat je zmapovat dopady společenské polarizace a měnících se společenských narativů na pojetí lidských práv, a otevřít prostor pro konstruktivní kritiku jak pojetí lidských práv a lidskoprávního diskursu v politice, jakož i liberálního rámce jejich uplatňování.

Zvláštní pozornost bude věnována debatám kolem pojmů „gender“ a „generová ideologie“ a „rasa“ a rasismus v běžné a mediální komunikaci a v odborné rozpravě s cílem analyzovat posuny v pojímání práv žen a menšin pod vlivem polarizace a navrhnout kritický pohled na to, proč k nim dochází a jak s nimi pracovat.

Debaty jsou veřejné a otevřené diskusi všech účastníků s panelisty.

Vycházejí z práce skupiny Olipol a jeho projektu Prostor pro spor.

Z debat – příspěvků i diskusí  – vznikne publikace mapující debaty na téma lidských práv a polarizujících diskursů ohledně geopolitiky, genderu a rasy.