Vánoční tipy na knihy

Vážení kolegové, přinášíme vám tipy na zajímavé knihy, které doporučují pedagogové i doktorandi z našeho ústavu. Tipy na zajímavé knihy se mohou před Vánoci hodit.

Tipy zveřejňujeme na Facebooku, ale aby byly dobře dohledatelné, tak je postupně budeme zveřejňovat i zde na webu.

Jan Bíba

Karel Veselý, Miloš Hroch: Všechny kočky jsou šedé

Zdá se, že v populární hudbě mají všichni depresi a to už pěkně dlouho. Kniha líčí alternativní dějiny deprese, melancholie a úzkosti v populární hudbě od klasiků Joy Division po xanaxové hip-hopery. Pachatel je sice hned od začátku zřejmý a tak trochu předvídatelný, ale nejsou nakonec nejlepší takové knihy, které nám říkají to, co už dávno víme?

Michela Murgia: Istruzioni per diventare fascisti (Návod jak se stát fašisty)

Sardská spisovatelka Michela Murgia je známá především jako autorka výjimečného románu Accabadora (česky 2014). Kniha Návod jak se stát fašisty je ironickou studií rétoriky dnešních nácků a nácíčků. Lze použít jako přípravu na vánoční rodinné setkání se vzdáleným strýčkem a jeho názory.

Christine Leunens: Caging Skies

Literární předloha filmu Králíček Jojo. Kniha je hodně odlišná od filmu. Nečekejte proto imaginárního kamaráda Hitlera, řadu dalších postav z filmu a ani humor. Místo toho dostanete klaustrofobní drama o pocitu nadřazenosti, neopětované lásce a touze někoho ovládat.

Jakub Ort

Raj Patel a Jason W. Moore, Dějiny světa na příkladu sedmi laciných věcí, nakladatelství Neklid.

Ačkoli se v posledních letech často mluvilo o dluhu a dluzích např. v souvislosti se státním schodkem, kniha Patela a Moorea velmi čtivou formou ukazuje, že největším rizikem současné globální společnosti jsou dluhy o kterých se nemluví a ani se nikam nezaznamenávají. Dluhy vůči přírodě, péči a dalším pěti (zdánlivě) laciným věcem, na kterých autoři ukazují z nečekané perspektivy problémy dnešního ekonomického systému. 

Jonathan Smucker, Hegemony how to: A roadmap for radicals, AK press.

Jonathan Smucker se desítky let věnoval aktivismu v grassrootových hnutích a rozhodl se napsat knihu, která jak teoreticky, tak prakticky ukazuje slepé uličky aktivismu zdola, ale také způsoby, jak do něj přinést strategičtější myšlení, ale především obyčejné lidi. Kniha sice pracuje s teorií sociálních hnutí, je ale především praktickým svědectvím a někdy dokonce jakýmsi orientačním plánem, ktreý dokáže idealistické aktivisty přesvědčit o potřebě vypořádat se s otázkou moci a pragmatické technology vládnutí o potenciální síle hnutí zdola.

Joan W. Scott, Sex and Secularism, Princeton University Press.

A na závěr trochu akademičtějšího, ale přece aktuálního čtení. Otázka ženských práv se v posledních letech stala argumentem v rukou části těch, kteří vidí nesmiřitelný konflikt mezi křesťanským či sekularizovaným Západem a islámským světem. Historička Joan W. Scott se ve své knize podívala na dějiny evropské a americké sekularizace a na to, jaký měla dopad na ženská práva a organizaci genderových vztahů v celé společnosti. A překvapivě dokládá, že vztah mezi sekularismem a svobodou žen není zdaleka tak harmonický, jak by se mohlo zdát. 

Milan Znoj

Radka Šustrová: Zastřené počátky sociálního státu

Přemysl Houda: Normalizační festival: Socialistické paradoxy a postsocialistické korekce

I. Krastev, S. Holmes: Světlo, které pohaslo. Vyúčtování

Vhodné pro všechny, kteří se zajímají o krkolomnou cestu české společnosti dějinami XX. století. Žádné mediální zkratky, ani ideologický pokřik kazatelů, ale obrazy doby vykreslené silnými tahy poznání. Podtitul Krastevovy a Holmesovy knihy je „vyúčtování“, ale ani v jednom případě nejde o zúčtování s minulostí, ale o skládání účtů, které se děje stále znovu a je otevřeno nejasné budoucnosti. „Boj o zrno“, jak jej známe ze zemědělských kampaní za socialismu, se poprvé rozhořel za druhé republiky. A folkové festivaly z časů normalizace byly a jsou předmětem ideologických sporů jak za pozdního socialismu, tak za současného demokratického kapitalismu.

Kateřina Kňapová

Claudia Grey: Bloodline

Claudia Grey je moje oblíbená spisovatelka sci-fi a její kniha Bloodline patři k tomu nejlepšímu, co v širším světě Hvězdných válek najdete. Nejde ale jen o vývoj univerza Hvězdných válek – děj knihy je situovaný do období tranzice mezi Impériem a Novou republikou, se všemi slastmi a strastmi, které takové období nejistoty přináší. Na své si tak přijdou nejen fanoušci a fanynky Hvězdných válek, ale i komparativní politologové a politoložky.


Alexandra Minna Stern: Proud Boys and the White Ethnostate

Knížka představuje poměrně zajímavou procházku po internetových fórech americké krajní pravice, ale rozhodně není určena jen těm, kdo se zajímají o krajní pravici nebo americkou politiku. Stejně tak může posloužit těm, kteří si chtějí přečíst antropologickou studii z digitálního prostředí nebo těm, jejichž srdce plane pro téma zkoumání genderu, protože maskulinita je pro „hrdé chlapce“, byť možné ne zcela přiznaně, jedním z ústředních témat. Řeč ale přijde i na ženy, které se v tomto ideologickém prostředí pohybují.

Shawna Yang Ryan: The Green Island

Pokud se chcete dozvědět něco o dějinách Tchaj-wanu ve druhé polovině 20. století, rozhodně sáhněte po románu Green Island. Na pozadí příběhu jedné rodiny projdete vývojem od koloniální nadvlády přes stanné právo až k demokratickému režimu, kterým je tento ostrov dnes.

Martin Štefek

Archie Brown: The Myth of the Strong Leader.

Hojně diskutovaná kniha o historii i současnosti politického vůdcovství. Zanedlouho vyjde v českém překladu.

Honza Vedral: Neuvěřitelný Ivan Král.

Biografie muzikanta, jenž hrál s Blondie, Iggy Popem, Patti Smith a skládal pro Davida Bowieho.

Donato Carrisi: Našeptávač.

Skvělá a napínavá detektivka.